Ostatnio zrobiła się moda na superfoods. To rośliny o najwyższej zawartości substancji odżywczych. Czyli takie, które zawierają większość niezbędnych witamin, minerałów białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy. Bogactwo tylu ważnych substancji sprawia, że superfooods w podobnym stopniu wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie, neutralizuje wolne rodniki. Co więcej, chroni komórki przed rozpadem, spowalnia procesy starzenia, a także pomagają w leczeniu wielu chorób. Do superfoods zaliczamy chlorellę. Co to jest? Jak działa na nasz organizm? Dziś odpowiadamy na pytania!

Chlorella to słodkowodna alga, posiadająca wyjątkowe wartości odżywcze. Chlorella, wraz z młodym jęczmieniem i spiruliną, stanowi najbogatsze źródło chlorofilu wśród roślin. Dzięki temu wzmacnia procesy krwiotwórcze i buduje krew, zapobiega rozwojowi grzybów, beztlenowych drożdży oraz niekorzystnych bakterii. Ponadto chlorella świetnie oczyszcza organizm z toksyn, trucizn, a także pozostałości po lekach. Wykazuje działanie przeciwzapalne. Jest niezbędna podczas anemii – leczy ją, a także zapobiega, bowiem zwiększa ilość krwi. Sprzyja również rozwojowi korzystnej mikroflory układy pokarmowego. Działa przeciwutleniająco, opóźnia procesy starzenia i odnawia komórki oraz tkanki. Ponadto, zawiera największa wśród Superfoods ilość kwasu nukleinowego. Kwas ten jest odpowiedzialny za długie i zdrowe życie.  Ma także dużo kwasów tłuszczowych, w tym kwas Omega 3 i kwas linolenowy. Jest idealna dla osób, które nie spożywają mięsa bądź są szczupłe, mają bladą cerę, zimne stopy i dłońmi. Warto ją przyjmować przy skłonnościach do gromadzenia wilgoci w ciele, co przejawia się m.in. zapaleniem zatok, przerostem drożdżowców lub stanami zapalnymi układu moczowo-płciowego. Chlorellę warto również przyjmować przy słabej odporności, stanach zapalnych depresji, infekcjach, grzybicach, chorobach nowotworowych, a także chorobie Alzheimera, cukrzycy czy stwardnieniu rozsianym. Jeśli masz problem z wysokim poziomem cholesterolu również po nią sięgnij. A jakie zastosowanie ma chlorella w kuchni? Najlepiej sprawdzi się dodana do zielonego koktajlu.