Miód lipowy to skarbnica pozytywnych właściwości. Jakich? Zaraz się dowiecie.
Miód lipowy pozyskuj się z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia następuje na przełomie czerwca i lipca. Uzyskanie go w pasiece jest trudniejsze, ponieważ surowiec, z którego jest pozyskiwany nie jest powszechnie dostępny.
Głównym składnikiem są cukry proste. Jednak oprócz nich, znajdziemy w miodzie w substancje zaliczane do olejków eterycznych, glikozydów, garbników, flawonoidów, saponi. Oprócz tego zawiera beta-karoten, kwasy organiczne oraz witaminy. Miód lipowy ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera oksydazę glukozową, która przyczynia się do antybakteryjnego działania miodu. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B oraz witaminę C. Ponadto regularne spożywacie go wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga organizm w walce z infekcjami. Zaleca się go stosować w przeziębieniach i grypie. Dzięki zawartości wspomnianych olejków eterycznych, skutecznie niszczy drobnoustroje. Miód lipowy ma również działanie długofalowe . regularnie spożywany ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca, krążenia. Dodatkowo działa pozytywnie na układ pokarmowy oraz nerwowy.
Miód lipowy dostaniecie w sklepie BioIndygo.
Dodaj komentarz