Mandarynki, których nie może zabraknąć na stole podczas świąt, to młodsze siostry pomarańczy. Oprócz tego, że są zdrowe, posiadają właściwości lecznicze. Jakie?

Mandarynki to bogate źródło witaminy C i A. te naturalne przeciwutleniacze wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia oraz poprawiają kondycję skóry, Chronią również przed chorobami oczu. Zawarta w mandarynkach witamina C, dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. W mandarynkach znajdziemy również nobiletynę (rodzaj flawonoidu), która zapobiega procesom doprowadzającym do schorzeń typu: otyłość, choroby serca i cukrzyca typu 2. naukowcy twierdzą, że związek, który pozyskuje się ze skórki mandarynek, posiada zdolność niszczenia pewnych rodzajów komórek nowotworowych np. odpowiedzialnych za raka wątroby. To także świetna propozycja dla osób dbających o linię. Mandarynki, choć są słodkie, nie tuczą. Ponadto zawarte w nich kwasy organiczne przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie. Mogą je również spożywać diabetycy.