Dziś przepis na pyszne, a przede wszystkim dietetyczne lizaki czekoladowe na patyku zwane cake pops. Idealne dla dzieci, jak i dorosłych 🙂
Składniki:
- 170 g ciemnej czekolady,
- 1 awokado,
- 2 łyżeczki masła migdałowego lub masła orzechowego,
- 30 g mielonych migdałów,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- patyczki do lizaków,
- 150 g czekolady do oblania,
- posypki do dekoracji.
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odłóż do wystygnięcia.
- Awokado zblenduj i połącz z czekoladą.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Masę wstaw do lodówki na 30-60 minut do zastygnięcia.
- Wyjmij masę z lodówki i łyżką do lodów podziel ciasto na porcje wielkości orzecha włoskiego i ulep z niego kulki.
- Rozpuść niewielką ilość czekolady w kąpieli wodnej.
- Namocz końcówkę patyczka w czekoladzie i wbij ją w kulkę.
- Ponownie włóż do lodówki i poczekaj aż czekolada zastygnie. Rozpuść resztę czekolady i oblej cake pops.
- smacznego 🙂
Dodaj komentarz