Dziś przepis na pyszne, a przede wszystkim dietetyczne lizaki czekoladowe na patyku zwane cake pops. Idealne dla dzieci, jak i dorosłych 🙂

Składniki:

  • 170 g ciemnej czekolady,
  • 1 awokado,
  • 2 łyżeczki masła migdałowego lub masła orzechowego,
  • 30 g mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • patyczki do lizaków,
  • 150 g czekolady  do oblania,
  • posypki  do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odłóż do wystygnięcia.
  2. Awokado zblenduj i połącz z czekoladą.
  3. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę wstaw do lodówki na 30-60 minut do zastygnięcia.
  5. Wyjmij masę z lodówki i łyżką do lodów podziel ciasto na porcje wielkości orzecha włoskiego i ulep z niego kulki.
  6. Rozpuść niewielką ilość czekolady w kąpieli wodnej.
  7. Namocz końcówkę patyczka w czekoladzie i wbij ją w kulkę.
  8. Ponownie włóż do lodówki i poczekaj aż czekolada zastygnie. Rozpuść resztę czekolady i oblej cake pops.
  9. smacznego 🙂