Babkę zazwyczaj piecze się od święta. A szkoda, bo to naprawdę pyszne ciasto. Dziś przedstawiamy Wam przepis na bezglutenową babkę cytrynową.

Przepis na bezglutenową babkę cytrynową

Przepis na bezglutenową babkę cytrynową

Składniki:

  • 150 g masła
  • 6 łyżek ksylitolu lub 4 miodu
  • 5 jajek, oddzielone żółtka od białek
  • 60 g mąki jaglanej (albo mieszanka kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • opcjonalnie:
  • 150 g zmielonych migdałów bez skórek

Przygotowanie:

  1. Roztop masło i przestudź je.
  2. Dodaj do masła cukier i żółtka i zmiksuj
  3. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ekstraktem, zmielonymi migdałami oraz skórą z cytryny oraz zmiksuj wszystko.
  4. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę i w 3 partiach dodać ją do masy, mieszać delikatnie łyżką lub krótko miksuj na małych obrotach miksera.
  5. Formę na babkę posmaruj masłem i oprósz mąką.
  6. Masę przełóż do przygotowanej formy
  7. Piecz przez ok 45 minut w temperaturze 180 stopni C.