Pestki dyni to skarbnica cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dziś przyjrzymy się im z bliska.
Pestki dyni stanowią idealną alternatywę dla nie zdrowych przekąsek. Dostarczają nam bowiem wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na pracę naszego organizmu. Możemy znaleźć w nich sporą dawkę witaminy C, która poprawia prac układu odpornościowego i jest pomocna w zwalczaniu infekcji. Natomiast obecność witaminy D w pestkach pozytywnie wpływa na metabolizm kości oraz układ kostny. W pestkach dyni znajdziemy również witaminy E, B1, B2, B6 oraz A. Witamina E, którą nazywa się witaminą młodości, jest świetnym przeciwutleniaczem, który niszczy wolne rodniki. Witaminy z grupy B chronią przed nowotworami, a także biorą udział w syntezie hormonów . Witamina B2 uczestniczy w procesach utleniania w organizmie, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Natomiast witamina B6 ułatwia rozkład aminokwasów, uczestniczy w przemianie tłuszczów i cukrów, tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny Ponadto pestki dyni są bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych WNKT, które pełnią ważne funkcje w naszym organiźmie. Przede wszystkim są wykorzystywane do budowy hormonów, witaminy D. Co więcej, uczestniczą w transporcie enzymów. Poza witaminami i kwasami, pestki dyni są bogate w minerały: beta-karoten, potas, cynk i selen, które pomagają utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy. Potas wspomaga układ nerwowy i mięśniowy. Cynk dba o skórę, włosy ii paznokcie. Natomiast magnez wspomaga pracę układu nerwowego. Pestki dyni uzupełniają również niedobory żelaza., dlatego często sięgają po nie osoby będące na diecie wegetariańskiej. Ponadto są doskonałym źródłem cynku, będącego niezbędnym w prawidłowym funkcjonowaniu męskiego układu rozrodczego. Dlatego coraz częściej doceniane są przez Panów.
Dodaj komentarz