Dynia to nie tylko symbol Halloween, ale warzywo, które zaleca się stosować przez cały rok. Dzięki właściwościom zdrowotnym jest świetna dla zachowania zdrowia i urody. To prawdziwa skarbnica witam m.in. z grupy B, prowitaminy A, witaminy PP i C, a także minerałów np. sód, potas, magnez, wapń, żelazo. Właściwości zdrowotne zawarte są w miąższu i nasionach dyni, z których po wysuszeniu tłoczy się olej.
WITAMINOWA BOMBA:
Dynia to prawdziwa witaminowa bomba. Najwięcej witamin znajduje się w dyniach w intensywnym kolorze pomarańczowym. Bogata jest w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Dodatkowo jest świetnym źródłem białka, a także błonnika. Co więcej, jest mało kaloryczna, bowiem ma zaledwie 28 kalorii w 100g gramach. Dlatego często wykorzystywana jest podczas diet.
DYNIA A DOLEGLIWOŚCI:
Dynie stosuje się w wielu dolegliwościach. Sprawdza się w leczeniu zaparć, ponieważ reguluje pracę jelit, pobudza procesy trawienne i oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii. Stosowana u osób, które odchudzają się. Zaleca się tez u osób z problemami układy trawiennego, ponieważ jest lekkostrawna i bogata w błonnik.
Dynia ma również działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Działa moczopędnie, dlatego zalecana jest przy trudnościach z oddawaniem moczu, problemach z pęcherzem i nerkami. Obniża także poziom cholesterolu we krwi. Natomiast świeże nasiona dyni stosuje się przy zakażeniach pasożytami jelitowymi, zwłaszcza tasiemce. Nie zawiera chemii, toksyn, ani nie ma żadnych skutków ubocznych. Dlatego chętnie stosuje się ją dzieci.
Co więcej, dynia opóźnia proces starzenia i ma dobry wpływ na stan skóry. W dyni mamy beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem i chroni skórę przed wolnymi rodniami. Miąższ dyni stosują także kobiety w ciąży, bowiem działa przeciw nudnością i wymiotom.
A Wy lubicie dynię?
Dodaj komentarz