Siedzenie w domu z pewnoscią sprzyja .. gotowaniu! Dziś przygotowałysmy dla was przepis na drożdżówkę bez cukru.
Przepis na drożdżówkę bez cukru
Składniki:
zaczyn
- 200 ml mleka zwykłego lub roślinnego bez cukru
- 1 łyżka miodu,
- 20g świeżych.
ciasto
- 2 jajka,
- 500g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 150 g masła lub oleju kokosowego,
- 60 g ksylitolu.
Przygotowanie:
- Mleko i miód podgrzej, a następnie dodaj drożdże. Poczeka 15 minut, aby zrobił się zaczyn.
- W tym czasie rozpuść masło lub olej kokosowy.
- Do mąki dodaj zaczyn, cynamon, jajka oraz ostudzone masło/olej kokosowy.
- Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i poczekaj aż wyrośnie.
- Rozwałkuj wyrośnięte ciasto, a następnie uformuj bułeczki.
- Włóż do piekarnika, nagrzanego do 170 st C
- Bułeczki możesz posypać cukrem pudrem z ksylitolu.
- Delektuj się smakiem!
Smacznego ! 🙂
Dodaj komentarz