Święta zbliżają się wielkimi krokami. Czas na kuchenne rewolucje! Dziś przepis ba pyszne, bezglutenowe pierniczki, które zasmakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.

Składniki:

  • 500 g mąki gryczanej lub ryżowej
  • dwie płaskie łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g masła
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki miodu lub pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka

Wykonanie:

  1. Masło, miód lub cukier przyprawę, cynamon i kakao kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody i dodać do powyższej masy.
  3. Dodać mąkę i jajka  i zagnieść ciasto.
  4. Nabierać po trochu ciasta i wałkować je.
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy. Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach.