Fasola adzuki, nazywana czerwoną soją, to bogate źródło minerałów. Ceni się ją za szczególne właściwości prozdrowotne oraz odchudzające.

Fasola adzuki, choć w Polsce jeszcze nie do końca doceniona, to skarbnica właściwości odżywczych. Znajdziemy w niej potas, wapń, żelazo, magnes, witaminę B oraz kwas foliowy. Zawiera również dużo błonnika, dzięki czemu zapewnia poczucie sytości. Najbardziej popularna jest w krajach azjatyckich: Chinach, Korei i Japonii. Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych zaliczamy:

  •  usprawnienie pracy nerek i dróg moczowych
  • odtruwanie organizmu
  • przeciwdziałanie anemii
  • regulacja poziomu cholesterolu
  • przeciwdziałanie powstawaniu zmian miażdżycowych
  • przeciwdziałanie tworzeniu się komórek rakotwórczych w piersi, okrężnicy
  • przyśpiesza metabolizm

Dziś przygotowałyśmy przepis na leczo z fasoli adzuki.

Składniki:

  • fasola adzuki, dostępna w sklepie straganzdrowia
  • pomidor
  • cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • marchewka
  • kostka warzywna
  • jogurt naturalny
  • przyprawy (według uznania)

Przygotowanie

  1. Fasolę wlewamy do zimnej wody, gotujemy 20 minut, dolewamy zimnej wody. Czynnośc powtarzamy 3-4 razy (zamiast moczenia jej przez kilka godzin).
  2. Kroimy marchewkę, cukinię, paprykę i pomidora w kostkę i wrzucamy do garnka lub na patelnię.
  3. Warzywa gotujemy na małym ogniu lub dusimy na patelni.
  4. Do miękkich warzyw dodajemy ugotowaną fasolę.
  5. Gotowe – leczo możesz podawać np. z kaszą.

Życzymy smacznego 🙂