Fasola adzuki, nazywana czerwoną soją, to bogate źródło minerałów. Ceni się ją za szczególne właściwości prozdrowotne oraz odchudzające.
Fasola adzuki, choć w Polsce jeszcze nie do końca doceniona, to skarbnica właściwości odżywczych. Znajdziemy w niej potas, wapń, żelazo, magnes, witaminę B oraz kwas foliowy. Zawiera również dużo błonnika, dzięki czemu zapewnia poczucie sytości. Najbardziej popularna jest w krajach azjatyckich: Chinach, Korei i Japonii. Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych zaliczamy:
- usprawnienie pracy nerek i dróg moczowych
- odtruwanie organizmu
- przeciwdziałanie anemii
- regulacja poziomu cholesterolu
- przeciwdziałanie powstawaniu zmian miażdżycowych
- przeciwdziałanie tworzeniu się komórek rakotwórczych w piersi, okrężnicy
- przyśpiesza metabolizm
Dziś przygotowałyśmy przepis na leczo z fasoli adzuki.
Składniki:
- fasola adzuki, dostępna w sklepie straganzdrowia
- pomidor
- cukinia
- 2 czerwone papryki
- marchewka
- kostka warzywna
- jogurt naturalny
- przyprawy (według uznania)
Przygotowanie
- Fasolę wlewamy do zimnej wody, gotujemy 20 minut, dolewamy zimnej wody. Czynnośc powtarzamy 3-4 razy (zamiast moczenia jej przez kilka godzin).
- Kroimy marchewkę, cukinię, paprykę i pomidora w kostkę i wrzucamy do garnka lub na patelnię.
- Warzywa gotujemy na małym ogniu lub dusimy na patelni.
- Do miękkich warzyw dodajemy ugotowaną fasolę.
- Gotowe – leczo możesz podawać np. z kaszą.
Życzymy smacznego 🙂
Dodaj komentarz