Coco Cafe Club&Restaurant

Coco Cafe Club&Restaurant

Kurczak zagrodowy w sosie ze świeżych malin z kaszubskimi młodymi warzywami.

(przepis na 2 porcje)

 250 – 300 g filetu z kurczaka
0,5 kg młodych ziemniaków
2 kalarepy
6-8 zielonych szparagów
½ pęczka świeżego koperku
150 – 200 g malin
1 kiwi
1 małe świeże chilli
1 łyżka tłuszczu kokosowego
2 łyżeczki parmezanu
Sól, pieprz, cukier do smaku
20160622-_MG_4777

  1. Myjemy ziemniaki w skórkach i gotujemy do miękkości, szparagi wrzucamy do wrzątku (odcinamy końcówki), gotujemy około 5 minut i studzimy w zimnej wodzie z lodem.
    20160622-_MG_4779
  2. Pierś przyprawiamy solą i pieprzem, następnie wkładamy do pieca nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 12 – 15 minut.
    20160622-_MG_4783
  3. Podczas pieczenia robimy sos: wrzucamy do rondla maliny razem z pokrojonym w kostkę kiwi i świeżym chilli. Powoli podgrzewamy, aż wytrąci się sok z malin. Przyprawiamy solą i cukrem do smaku.
    20160622-_MG_4785
  4. Ugotowane ziemniaki kroimy na pół i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz razem z pokrojoną w plastry kalarepą i smażymy do kruchości. Przyprawiamy sola, pieprzem i świeżym koperkiem.
    20160622-_MG_4794
  5. Szparagi posypujemy parmezanem i wrzucamy do piekarnika na 5 minut (przed końcem pieczenia kurczaka).
    20160622-_MG_4798 20160622-_MG_4803