Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska to popularna roślina z grupy produktów superfoods. Jest to gatunek rośliny pochodzący z rodziny jasnotowatych, wywodzących się z Gwatemali oraz centralnej i południowej części Meksyku. I choć w Polsce nasiona chia stały się popularne stosunkowo niedawno, to stosowano je już w starożytności. A więcej o nasionach opowie dietetyk Sylwia Witek. A my przedstawiamy Wam przepis na pyszny pudding z nasionami chia 🙂
Składniki:
1.Nasiona chia, które kupicie w sklepie vivio
2.Truskawki
3.Banan
4.Mleko
5.Migdały do smaku i ozdoby
Przygotowanie:
1.Truskawki, pół szklanki mleka i chia wsypujemy do blendera i miksujemy, a następnie przekładamy do słoiczka.
2.Miksujemy banana.
3.Odkładamy pudding do lodówki, aby się schłodził, a nasiona chia spęczniały (najlepiej na ok. 5 godzin. Jeśli nie masz czasu czekać, dodać po prostu mniej mleka przy miksowaniu).
4.Bananowy sos wlewamy do naszego puddingu
5.Życzymy smacznego! 🙂
Agnieszka Świst-Kamińska: Czym s
ię charakteryzują nasiona chia?
Sylwia Witek: Nasiona szałwii hiszpańskiej charakteryzuje bardzo korzystny skład, a jej szczególne właściwości prozdrowotne wynikają przede wszystkim w niej związków, które są szczególnie istotne w profilaktyce większości chorób cywilizacyjnych. Do związków tych możemy zaliczyć przede wszystkim kwasy tłuszczowe Omega-3, błonnik pokarmowy, niektóre składniki mineralne oraz związki o charakterze przeciwutleniającym.
-Co kryją w sobie małe ziarenka?
Zawartość tłuszczu w nasionach waha się od 25-35%, a w większości są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego należącego do rodziny omega-3, który może stanowić nawet 60-70% wszystkich kwasów tłuszczowych. Badania potwierdzają, że jego spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, a pamiętajmy, że nasza dieta Polaków jest bardzo uboga w te kwasy. Zawartość kwasów tłuszczowych, jak i innych składników może się wahać w zależności od kraju pochodzenia rośliny jak i stadium rozwoju rośliny. Po za wartościowymi tłuszczami, nasiona chia zawierają spore ilości białka, które może stanowić nawet 25% całkowitej masy nasion, z czego głównym aminokwasem jest kwas glutaminowy. Węglowodany stanowią 26-41%, a na uwagę zasługuje fakt, że nasiona szałwii mogą zawierać nawet 25% błonnika, a jego część stanowi frakcja rozpuszczalna w wodzie, co więcej badania (na modelu zwierzęcym) wykazały, że lignina z chia reguluje poziom cholesterolu. Chia zawiera spore ilości składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, żelazo i witaminy z grupy B, więc będzie pomocna w okresie przesilenia i niedoborów witamin. Jak się okazuje nasiona chia zawierają również całą gamę antyoksydantów i substancji aktywnych, co powoduje, że polecane są w prewencji chorób nowotworowych, a także powinny stanowić ważny element w jadłospisie osób aktywnych fizycznie.
-A co powie Pani o nasiona chia, a cukrzycy?
-Przeprowadzono badania potwierdzające, skuteczność chia w obniżaniu poposiłkowym stężeniu glukozy w surowicy krwi oraz powoduje uczucie sytości. Warto również zwrócić uwagę, że dieta bogata w kwas alfa-linolenowy zmniejsza ryzyko rozwoju insulinooporności zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w wieku średnim. Inne badanie potwierdziło, również korzystny wpływ na obniżenie wartości ciśnienia tętniczego.
-A nasiona chia, a spadek masy ciała?
-Nasiona chia pod wpływem wody, mleka bądź innego płynu wytwarzają charakterystyczny śluz, który oprócz tego, że daje uczucie sytości, dodatkowo ogranicza wchłanianie węglowodanów. W tym przypadku jednak trzeba pamiętać o dużej podaży płynów, aby zapewnić prawidłowe kształtowanie się masy kałowej. Wykorzystanie nasion chia w redukcji masy ciała może mieć korzystny wpływ na spadek wagi, a co za tym idzie również zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób metabolicznych.
-Nasiona chia w kuchni – jak wykorzystać?
Idealnie pasują jako składniki koktajli, omletów, naleśników czy sałatek. Dzięki właściwościom żelującym doskonale tworzą puddingi, ale również stosowane są w piekarnictwie jako dodatek do chleba. Pamiętajmy jednak, że dzienna dawka nie powinna przekraczać 20 gramów (około 1,5 łyżki) nasion chia, dwa razy dziennie. Niestety, to co powinno nas zastanowić, to fakt, że sporo z przeprowadzonych badań nad właściwościami nasion chia, zostało przeprowadzonych na szczurach, a nie na ludziach, dlatego musimy ciągle poczekać na ostateczne wyniki badań, które potwierdzą prozdrowotne właściwości chia u ludzi.
Dodaj komentarz