Kurczak zagrodowy w sosie ze świeżych malin z kaszubskimi młodymi warzywami.
(przepis na 2 porcje)
250 – 300 g filetu z kurczaka
0,5 kg młodych ziemniaków
2 kalarepy
6-8 zielonych szparagów
½ pęczka świeżego koperku
150 – 200 g malin
1 kiwi
1 małe świeże chilli
1 łyżka tłuszczu kokosowego
2 łyżeczki parmezanu
Sól, pieprz, cukier do smaku
- Myjemy ziemniaki w skórkach i gotujemy do miękkości, szparagi wrzucamy do wrzątku (odcinamy końcówki), gotujemy około 5 minut i studzimy w zimnej wodzie z lodem.
- Pierś przyprawiamy solą i pieprzem, następnie wkładamy do pieca nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 12 – 15 minut.
- Podczas pieczenia robimy sos: wrzucamy do rondla maliny razem z pokrojonym w kostkę kiwi i świeżym chilli. Powoli podgrzewamy, aż wytrąci się sok z malin. Przyprawiamy solą i cukrem do smaku.
- Ugotowane ziemniaki kroimy na pół i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz razem z pokrojoną w plastry kalarepą i smażymy do kruchości. Przyprawiamy sola, pieprzem i świeżym koperkiem.
- Szparagi posypujemy parmezanem i wrzucamy do piekarnika na 5 minut (przed końcem pieczenia kurczaka).
Dodaj komentarz