Muffinki z mąki ryżowej to propozycja dla osób, które nie tolerują glutenu. Ponadto, są łatwe w przygotowaniu. Przedstawiamy pyszny przepis na bezglutenowe muffinki.

Muffinki z mąki ryżowej

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej BALVITEN,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu,
  • czubata łyżka jogurtu greckiego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Uszykuj dwie miski.
  2. W jednej połącz ze sobą wszystkie suche składniki, w drugiej mokre.
  3. Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw na 10 minut.
  5. Uzyskaną masę przelej do specjalnej formy na muffiny.
  6. Piecz w 180 stopniach około 20 minut, aż patyczek będzie suchy.

Życzymy smacznego!

Mąka ryżowa – właściwości

Mąka ryżowa to substytut mąki pszennej, używany głownie przez osoby nietolerujące glutenu. Do tego jest mniej kaloryczna o pszennej. idealnie sprawdzi się u osób, które nie tylko są na diecie bezglutenowej, ale i odchudzającej. Ponadto, jest jednym z podstawowych składników kuchni azjatyckiej. W mące ryżowej znajdziemy takie witaminy i składniki mineralne jak: wapń, magnez, potas, fosfor, a także witaminy z grupy B. Witaminy i minerały w niej zawarte mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, układu immunologicznego, układu nerwowego. Mąka ryżowa łagodzi zaparcia, dzięki zawartości błonnika. Ponadto, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia stężenie cukru we krwi. Zawiera lecytynę, która wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Natomiast dzięki magnezowy, korzystnie wpływa na kości. Mąka ryżowa również poprawia metabolizm, zwiększa uczucie sytości. Właściwości te doceniają osoby, które się odchudzają.

Mąkę ryżową można stosować do wypieku ciasta, smażenia naleśników, racuchów, placuszków i pierogów. Można również stosować ją do wypieku bułek i chleba. Wykonuje się z niej także papier ryżowy. Mąkę ryżową stosuje się także jako substancję zagęszczającą do kremów, sosów oraz zup. Mąka ryżowa znalazła również swoje zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystuje się ją w formie maseczki. Wystarczy zmieszać ją z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego.

Sprawdź również nasz przepis na bezglutenową babkę cytrynową.