Kto z nas nie lubi gofrów? To bez wątpienia smak dzieciństwa! Dziś przedstawiamy Wam nieco zdrowszą wersję – bezglutenową.
BEZGLUTENOWE GOFRY
Składniki
- 250 ml mleka np. kokosowego
- 4 jaja
- 5 łyżek mąki gryczanej (można zastąpić kukurydzianą)
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- łyżeczka miodu
- laska wanilii
Przygotowanie
1.W pierwszej kolejności miksujemy jaja z mlekiem i sodą.
2.Stopniowo dodajemy mąki i miksujemy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji – gęstsza niż konsystencja ciasta naleśnikowego.
3. Dodajemy soku z cytryny, miód oraz laskę wanilii i mieszamy.
4. Przygotowujemy gofrownicę, smarujemy olejem kokosowym i nakładamy ciasto.
5.Smażymy do momentu aż gofry będą przyrumienione i chrupiące.
6.Podajemy z dodatkami według uznania
7.Smacznego 🙂
Dodaj komentarz