Zupa rybna z mulami i imbirem

Przepis dla dwóch osób 

Składniki:
Mule – 250g
Dorsz filet lub inna biała ryba – 150g
Przecier pomidorowy – 500g
Marchew średnia – 1szt
Korzeń pietruszki średni – 1szt
Seler naciowy – ½ szt.
Imbir korzeń – wielkości kciuka
Koperek ½ pęczka
Wywar rybny około 1,5 l
Tłuszcz do smażenia – 2 łyżki ( polecany kokosowy nierafinowany)
Sól, pieprz, cukier do smaku
Sok z ½ cytryny

1

 Sposób wykonania:

      1 – Do rozgrzanego garnka wlewamy tłuszcz i smażymy mule. Smażymy około 3 minut nieustannie mieszając.
2

      2 – Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe (marchew i pietruszkę), pokrojony w cieniutkie paski imbir i smażymy całość kolejne 2 minuty. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i wywarem rybnym i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
3

45

  3 – Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny i dodajemy pokrojone w dużą kostkę rybę i gotujemy całość od 7 do 10 minut również pod przykryciem delikatnie mieszając od czasu do czasu.
6

      4 – Zupę nalewamy do talerza i obsypujemy posiekanym świeżym koperkiem. Smacznego

7

Sposób wykonania wywaru rybnego:

      1 – Głowy lub inne ścinki (około 1kg do 1,5kg) z ryb wrzucamy do około 2,5 do 3 litra wody dodajemy około 5 -6 ziarenek ziela angielskiego i z 5 liści laurowych.

      2 – Dodajemy 1 średni korzeń selera, 2 średnie korzenie pietruszki (warzywa obrane i umyte) i całość gotujemy na małym ogniu przez około 2 – 2,5 godziny.

      3 – Całość przecedzamy przez sito i wywar gotowy.