Babkę zazwyczaj piecze się od święta. A szkoda, bo to naprawdę pyszne ciasto. Dziś przedstawiamy Wam przepis na bezglutenową babkę cytrynową.
Przepis na bezglutenową babkę cytrynową
Składniki:
- 150 g masła
- 6 łyżek ksylitolu lub 4 miodu
- 5 jajek, oddzielone żółtka od białek
- 60 g mąki jaglanej (albo mieszanka kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- skórka starta z 1/2 cytryny
- opcjonalnie:
- 150 g zmielonych migdałów bez skórek
Przygotowanie:
- Roztop masło i przestudź je.
- Dodaj do masła cukier i żółtka i zmiksuj
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ekstraktem, zmielonymi migdałami oraz skórą z cytryny oraz zmiksuj wszystko.
- W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę i w 3 partiach dodać ją do masy, mieszać delikatnie łyżką lub krótko miksuj na małych obrotach miksera.
- Formę na babkę posmaruj masłem i oprósz mąką.
- Masę przełóż do przygotowanej formy
- Piecz przez ok 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj komentarz