Orzechy włoskie, choć są kaloryczne, to posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Jakich? Już Wam mówimy.

Orzechy włoskie zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak ryby. Dlatego są obowiązkowe w diecie wegetariańskiej. Kwasy te  obniżają poziom złego cholesterolu, a także działają przeciwzakrzepowo. Ponadto kwasy te działają przeciwzapalnie zmniejszają lepkość krwi. Koenzym Q10 pomaga unieczynnić cholesterol LDL. Znajdziemy w nich również L-argininę, która ma wpływ na  rozszerzanie naczyń wieńcowych. Zaś zawarty w nich kwas elagowy podnosi odporność i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. W orzechach włoskich znajdziemy także sporą ilość garbników i związków o właściwościach antybakteryjnych. Dzięki temu, popularny jest napar z liści orzecha, będący środkiem skutecznie zwalczającym nadmierną potliwość. Ponadto leczą one żylaki oraz hemoroidy. Wyciągi z orzecha włoskiego znajdziemy w wielu kremach i maseczkach do cery tłustej i trądzikowej. Wykorzystuje się je ze względy na witaminę A, E i koenzym Q10, które zwalczają wolne rodniki, zatrzymują wodę w komórkach skóry, dodają energii i pobudzają proces odnowy. A Wy lubicie orzechy? Włączacie je do swojej diety?