Kasza owsiana, choć w Polsce jeszcze mało popularna, to cieszy się coraz większą popularnością ze względu na wartości odżywcze. Jakie? Zobaczcie sami.
Kasza owsiana produkowana jest z całych ziaren owsa. Ziarna się sieka na mniejsze części i w ten sposób pozyskiwana jest kasza owsiana. Ma ona większe wartości odżywcze niż płatki owsiane. Jest świetnym źródłem białka, błonnika a także węglowodanów złożonych. Znajdziemy w niej witaminy, głównie z grupy B i witaminę E. Bogata w składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, żelazo oraz miedź. Zawarty w niej błonnik pokarmowy, rozpuszczalny w wodzie, tworzy żelową substancję, która pozytywnie wpływa na układ trawienny. Pozytywnie wpływa również na układ krążenia m.in. obniża ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu. Witamina B6 zapobiega depresji. Zawiera także związki antyoksydacyjne, które chronią przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Kasza jest bogata w żelazo, które pozytywnie wpływa na tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek. Tym samym zapobiega wystąpieniu niedokrwistości. Utrzymuje także poziom glukozy we krwi. Dodaje energii i zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. W związku z tym, jest idealna dla osób odchudzających się i tych, którzy chcą utrzymać prawidłową masę ciała.
Dodaj komentarz