Coco Restaurant

 

 

Coco Restaurant

Łosoś w czerwonym curry z ryżem brązowym

(proporcje na dania dla 2 osób)

240 g filetu z łososia

½ średniej cukinii

1 średnia marchew

2 ząbki czosnku

15 g imbiru

1 biała rzodkiew

½ małego brokuła

1 kalarepa

½ doniczki kolendry

3 płaskie łyżki cukru (ksylitol)

2 łyżki sosu rybnego

sok z 2 cytryn

2 łyżeczki pasty curry czerwonej

1 puszka (400g) mleka kokosowego

250 ml wody

100 g suchego ryżu brązowego

1 łyżka tłuszczu kokosowego (opcjonalnie oliwa, olej)

Coco Restaurant

  1. Na suchą i zimną patelnię lub wok nakładamy pastę curry, pokrojony imbir, czosnek oraz tłuszcz kokosowy i wszystko podgrzewamy około minuty ( cały czas mieszając).

Coco Restaurant

2. Gdy poczujemy aromat imbiru i czosnku zalewamy całość mlekiem oraz wodą.

Coco Restaurant

3. Dodajemy pokrojone cienko warzywa: cukinię, marchew, białą rzodkiew, kalarepę oraz brokuł.

Coco Restaurant

  1. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy łososia i wszystko doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz sosem rybnym.

Coco Restaurant

5. Podajemy z ciepłym ryżem brązowym i posypujemy kolendrą.

Coco Restaurant

 

Zapraszamy do obejrzenia filmu:

 

Wartości kcal i składników odżywczych wyliczone dla jednej osoby.

Kcal – 986 kcal

Węglowodany – ok. 97,41 g

Białko – ok. 39,41 g

Tłuszcz – ok. 55,04 g

W tym przepisie najbardziej kaloryczny jest łosoś, mleko kokosowe i tłuszcz kokosowy.

Mleko kokosowe – 272 kcal

Tłuszcz kokosowy – 82,8 kcal

Łosoś – 241 kcal

Średni obiad zawiera ok. 500 -600 kcal, jest to oczywiście uzależnione od kaloryczności jadłospisu.

Coco Restaurant

 

 

Coco Restaurant

Coco Restaurant

Recepturę przygotował: Michał Zakrent – Szef Kuchni Coco Cafe Club&Restaurant
Fot. Jakub Bojanowski