Siedzenie w domu z pewnoscią sprzyja .. gotowaniu! Dziś przygotowałysmy dla was przepis na drożdżówkę bez cukru.

Przepis na drożdżówkę bez cukru

Składniki:

zaczyn

  • 200 ml  mleka zwykłego lub roślinnego bez cukru
  • 1 łyżka miodu,
  • 20g świeżych.

ciasto

  • 2 jajka,
  • 500g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 150 g  masła lub oleju kokosowego,
  • 60 g ksylitolu.

Przygotowanie:

  1. Mleko i miód podgrzej, a następnie dodaj drożdże. Poczeka 15 minut, aby zrobił się zaczyn.
  2. W tym czasie rozpuść masło lub olej kokosowy.
  3. Do mąki dodaj zaczyn, cynamon, jajka oraz ostudzone masło/olej kokosowy.
  4. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i poczekaj aż wyrośnie.
  5. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto, a następnie uformuj bułeczki.
  6. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 170 st C
  7. Bułeczki możesz posypać cukrem pudrem z ksylitolu.
  8. Delektuj się smakiem!

Smacznego ! 🙂