Święta zbliżają się wielkimi krokami. Czas na kuchenne rewolucje! Dziś przepis ba pyszne, bezglutenowe pierniczki, które zasmakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.
Składniki:
- 500 g mąki gryczanej lub ryżowej
- dwie płaskie łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g masła
- 2 duże jajka
- 4 łyżki miodu lub pół szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
Wykonanie:
- Masło, miód lub cukier przyprawę, cynamon i kakao kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając Pozostawić do ostygnięcia.
- Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody i dodać do powyższej masy.
- Dodać mąkę i jajka i zagnieść ciasto.
- Nabierać po trochu ciasta i wałkować je.
- Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy. Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach.
Dodaj komentarz