Pigwa to obowiązkowy składnik w naszej diecie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jakie ma właściwości lecznicze i odżywcze? Przeczytajcie koniecznie.
Pigwa to ozdobna roślina, którą uprawia się w ogródkach, sadach, a także parkach i działkach. Jej owoce dojrzewają jesienią, we wrześniu i w październiku. Kształtem przypominają małe jabłka. W związku z tym często nazywane są „owocami jabłkowymi”. Owoce są twarde i kwaśne, dlatego zamiast jeść je surowe, przygotowuje się z nich przetwory np. miód, marmolada, kompot, sok, dżem, nalewkę. Pigwa zawiera witamin C, która wzmacnia układ odpornościowy. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, które w okresie jesienno-zimowych zachorować wspomagają nasz organizm. Owoce pigwy to także skarbnica związków mineralnych takich jak potas, żelazo, wapń, fosfor i magnes, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. W związku z tym, sok z pigwy z dodatkiem miodu jest stosowany przy suchym kaszlu, grypie czy przeziębieniu. Surowcem leczniczym są również nasiona pigwy. Napar z nasion pigwy łagodzi niestrawność, pomaga pozbyć się zgagi czy refluksa. Zaleca się je m.in. przy fermentacji jelitowej oraz stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i uszkodzeniach śluzówki żołądka. Co więcej, owoce i nasiona pigwy pobudzają trawienie i wspierają przemianę materii. W związku z tym są często stosowane jako suplement diety odchudzającej. Ponadto wzmacniają wątrobę.060
Dodaj komentarz