Nie ma najmniejszych wątpliwości, że większość z nasz kojarzy kaszę mannę z dzieciństwa. Za co ją cenimy? Zobaczcie sami.
Kasze mannę otrzymuje się w procesie wysokiego przemiału pszenicy. W czasie przemiału otrzymuje się wiele frakcji kaszek. Na rynku dostaniemy kasze mannę i kasze mannę błyskawiczną, która jest poddana obróbce termicznej i szybciej można ją przygotować. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, PP, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, a także jod. Jej zaleta jest lekkostrawność. W związku z tym jest świetnym wyborem dla osób, które cierpią na choroby układu pokarmowego. Sprawdzi się u osób z chorobami wątroby i przewodów żółciowych, wrzodami, stanami zapalnymi żołądka i jelit. Stosuje się ją jako samodzielną potrawę, ale także jako środek, który zagęszcza sosy, ciasta czy zup. Możemy ją gotować na mleku, a także na wodzie. A Wy lubicie kaszę mannę? Jak ją przygotowujecie? Znacie jakiś ciekawy przepis?
Dodaj komentarz