Ciasto czekoladowe to jeden z najlepszych deserów. Dziś przygotowaliśmy przepis w wersji fit dla tych, którzy lubią słodkości, ale jednocześnie dbają o linię.

Składniki

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 banany, koniecznie dojrzałe
  •  300 g jogurtu naturalnehonlub greckiego
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • orzechy

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowy w małym rondelku i odstaw do przestygnięcia
  2. W misce wymieszaj jogurt, mąkę, sodę i przestygniętą czekoladę.
  3. Rozgnieć widelcem banana i dodaj go do miski. Ponownie wymieszaj
  4. Przelej masę do foremki
  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 35 minut
  6. W osobnym rondelku rozgrzeje czekoladę i olej kokosowy na polewę
  7. Gdy ciasto się upiecze, polej je przygotowana polewą
  8. Życzymy smacznego 🙂