Faworki, zwane również chruścikami, to zaraz po pączkach najbardziej popularna potrawa, po którą sięgamy w tłusty czwartek, ale i nie tylko. Możemy je jeść, kiedy tylko przyjdzie na nie ochota. A co, jeśli jesteś na diecie? Skuś się na faworki w wersji fit. Specjalnie dziś przepis 🙂
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- Mały jogurt naturalny
- 2 łyżki koniaku
- 1/2 łyżeczki soli
- Zmielony ksylitol
Przygotowanie
- Przesiej mąkę na stół
- W środku zrób dołek
- Dodaj żółtka, wymieszaj, tym samym zagarniając mąkę do środka.
- Dodaj jogurt, koniak oraz sól.
- Zagniataj składniki, aby się ze sobą połączyły
- Ciasto wygniataj przynajmniej 15 minut, ręką i wałkiem. Pomagamy sobie wałkiem
- Wyrobione, gładkie ciasto uformuj w kulkę, owiń w folię i zostaw na pół godziny
- Ciasto rozwałkuj porcjami na jak najcieńsze placki.
- Każdy placek potnij na paski szerokości ok. 2-2,5 cm i długości ok. 15 cm.
- Po środku zrób nacięcie i przeciągnij koniec paska.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- P piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez ok. 12 minut.
- Posyp je ksylitolem
- Smacznego 🙂
Dodaj komentarz