Faworki, zwane również chruścikami, to zaraz po pączkach najbardziej popularna potrawa, po którą sięgamy w tłusty czwartek, ale i nie tylko. Możemy je jeść, kiedy tylko przyjdzie na nie ochota. A co, jeśli jesteś na diecie? Skuś się na faworki w wersji fit. Specjalnie dziś przepis 🙂

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • Mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki koniaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Zmielony ksylitol

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę na stół
  2. W środku zrób dołek
  3. Dodaj żółtka, wymieszaj, tym samym zagarniając mąkę do środka.
  4. Dodaj jogurt, koniak oraz sól.
  5. Zagniataj składniki, aby się ze sobą połączyły
  6. Ciasto wygniataj przynajmniej 15 minut, ręką i wałkiem. Pomagamy sobie wałkiem
  7. Wyrobione, gładkie ciasto uformuj w kulkę, owiń w folię i zostaw na pół godziny
  8. Ciasto rozwałkuj porcjami na jak najcieńsze placki.
  9. Każdy placek potnij na paski szerokości ok. 2-2,5 cm i długości ok. 15 cm.
  10. Po środku zrób nacięcie i przeciągnij koniec paska.
  11. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. P piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez ok. 12 minut.
  13. Posyp je ksylitolem
  14. Smacznego 🙂