Poprawne nakrycie stołu to kluczowa sprawa, gdy urządzamy w naszym domu przyjęcie. Wystarczy tylko stosować się do kilku podstawowych zasad i nie będzie problemu.
OBRUS
Pamiętamy o podstawie czyli o obrusie. Koniecznie musi być czystym idealnie uprasowany i zwisać równo z każdej strony. Nie może on być anu zbyt mały, ani za duży. powinien zwisać około 20 centymetrów z każdej strony. Kolor musi pasować do koloru oraz wzorów serwisu. Gdy jest gładki, można śmiało postawić na wzorzysty lub kolorowy. Jeśli serwis jest w deseń, wybierzmy gładki obrus. Najważniejsze jest tutaj kierowanie się zasadą harmonii oraz umiaru.
SERWETKI – PRAWDZIWY NIEZBĘDNIK
W nakryciu stołu musimy pamiętać o serwetkach. Nie służą one tylko i wyłącznie do celów higienicznych, ale stanowią również doskonały element dekoracyjny. Należy dobrać je odpowiednio kolorem i formą do innych elementów dekoracyjnych. Możemy także pokusić się o oryginalne złożenie serwetek.
UŁOŻENIE SZTUĆCÓW
Poprawność i estetykę uzyskamy dzięki odpowiedniemu ułożeniu sztućców wokół talerzy. W tej kwestii kierujemy się funkcjonalnością. Aby ułatwić Wam zadanie, poniżej przedstawiamy grafikę, która przedstawia ułożenie zastawy stołowej.
DODATKI
Gdy już nakryjemy stół, warto pomyśleć o dodatkach, które nadają uroczystego wyrazu. Świetnie sprawdzą się żywe kwiaty oraz świeczki.
Dodaj komentarz