Wiele kobiet skarży się na niedoczynność tarczycy. Dostarczenie odpowiednich składników wspomaga jej leczenie.
Stosując środki farmakologiczne, nie zapominajmy o stworzeniu właściwego jadłospisu. Wiele pokarmów korzystnie wpływa na tarczycę. W przypadku niedoczynności tego gruczołu należy wzbogacić dietę o konkretne substancje odżywcze. Właściwe funkcjonowanie tarczycy jest uwarunkowane obecnością tłuszczów jednonienasyconych, które znajdziemy w awokado, oliwie z oliwek, migdałach, pestkach dyni, a także orzechach: nerkowca, brazylijskich i laskowych. Zalecane są pokarmy bogate w selen pomagające przekształcać tyroksynę (T) w jej aktywną formę (T3). Selen znajduje się w pełnych ziarnach zbóż, orzechach brazylijskich, zarodkach pszennych, czosnku oraz drożdżach piwnych. Warto jeść ryby morskie głębinowe takie jak: łosoś pacyficzny, sardynki i śledzie. Nie możemy zapomnieć również o produktach zawierających cynk: pestkach dyni, wołowinie, sezamie, zielonym groszku, fasoli, zarodkach pszennych i gotowanym szpinaku.
Zastosowanie odpowiedniej diety ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu . Style coach Agnieszka Świst-Kamińska służy poradą w zakresie wizerunku, stylizacji, odpowiedniej pielęgnacji oraz zdrowia.
Dodaj komentarz