Pobyt w restauracji rządzi się własnymi prawami. Jak zachować się w restauracji? Przedstawiamy zasad Savoir Vivre.
Savoir Vivre w restauracji
Wbrew pozorom Savoir Vivre w restauracjach nie jest oczywisty. Wiele osób nie zna podstawowych zasad i ich nie stosuje. Zdarza się, ze wiele osób nie potrafi zachować się kulturalnie. Choć z pozoru mogłoby się wydawać, że zachowanie jest ok. Dziś podpowiadamy, jak zachować się w restauracji, o czym pamiętać, a czego absolutnie nie wolno robić. Zanim jednak zapoznasz się z podstawowymi zasadami, sprawdź nasze szkolenie z savoir vivre.
- Po wejściu do restauracji zdejmij okrycie wierzchnie i powieś na wieszaku lub oddaj do szatni. Odkładanie kurtki czy płaszcza na oparcie krzesła lub wolne krzesło jest mało eleganckie.
- Jeżeli chcesz, aby kelner podszedł do stolika, nie machach rękami, nie pstrykaj palcami ani nie krzyk. Wystarczy skinienie głowy albo dłuższe spojrzenie. Możesz również podejść do bufetu i poprosić oto, aby kelner podszedł do Twojego stolika.
- W eleganckich restauracjach na talerzu albo po jego lewej stronie znajdziesz materiałową serwetkę. Zgodnie z savoir vivre rozłóż ją na kolanach, zanim podadzą jedzenie. Możesz się nią wytrzeć, gdy się ubrudzisz podczas jedzenia, a po skończonym posiłku połóż serwetkę po prawej stronie talerza.
- Jeżeli chcesz złożyć zamówienie, zamknij menu. Wtedy podejdzie do Ciebie kelner.
- Przed rozpoczęciem posiłku nie mówi się smacznego i nie dziękuje się kelnerowi za przyniesione potrawy czy przedmioty. Wdzięczność należy wyrazić skinieniem głowy albo uśmiechem.
- Siedź prosto, ale absolutnie nie sztywno. Na stole możesz oprzeć nadgarstki, ale nie łokcie.
- Zostaw napiwek. Nie ulega wątpliwości, że kwestia napiwku to kontrowersyjny temat. Niektórzy nie zostawiają, inni nie wyobrażają sobie nie uiścić. Tutaj warto dodać, że w niektórych lokalach pensja pracownika nie jest zbyt wysoka, a napiwki stanowią ich źródło utrzymania. Eksperci od etykiety twierdzą, że brak napiwku jest niekulturalne.
- Kobieta zawsze jako pierwsza sięga po sztućce. Są one ułożone w takiej kolejności, w jakiej podawane są dania.
- Restauracyjna etykieta mówi, że po zakończeniu posiłku oraz zapłaceniu, należy zwolnić stolik.
- Wychodząc z restauracji, nie należy żegnać się z obsługą poprzez podanie ręki.
Jeśli chcesz dowiedzieć się kto pierwszy powinien podać rękę, sprawdź także nasz artykuł na temat savoir-vivre powitania!
Jak zachować się w restauracji? – czego nie wolno robić
Zgodnie z savoir vivre należy unikać pewnych zachowań. Jak zachować się w restauracji, aby nie zaliczyć gafy?
Nie odbieraj telefonu przy stoliku
Żyjemy w czasach, gdzie niemal każdy posiada smartfona. Telefon już dawno przestał służyć do dzwonienia czy wysyłania wiadomości. Pozwala surfować po Internecie, a do tego stanowi narzędzie pracy. Korzystamy z niego niemal wszędzie, a niektórzy nie wyobrażają sobie wyjścia z domu bez niego. W restauracjach często obserwuje się, że osoby odbierają połączenia telefoniczne. Tymczasem okazuje się, że połączenie powinno odebrać się na zewnątrz. W końcu nic tak nie irytuje, jak głośna rozmowa osoby, zajmującej stolik obok. Warto również wyłączyć dźwięk w telefonie i trzymać go z dala od talerza – to kwestia również higieniczna.
Nie kładź na stole osobistych rzeczy
Jak zachować się w restauracji? Przede wszystkim nie kładź nic na stole – ani telefonu, ani kluczy czy innych przedmiotów. Powinny pozostać one w torebce, aktówce czy kieszeni. Co więcej, według savoir vivre na stole nie powinno się kłaść brudnych sztućców. Jeśli je użyjesz, połóż na talerzu lub podstawce.
Nie jedz łapczywie
Jedną z głównych zasad jest brak pośpiechu w jedzeniu. Nawet w sytuacji, gdy jesteś bardzo głodny lub wyjątkowo masz apetyt. Absolutnie nie posilaj się dużymi kęsami. W ten sposób może i zaspokoisz głód, ale niestety nie masz szansy na delektowanie się smakiem potraw. Ponadto, łapczywe jedzenie wygląda nieelegancko.
Nie rozmawiaj z pełnymi ustami
Zanim rozpoczniesz rozmowę, zjedz. Niektóre osoby nie lubią ciszy, która panuje, gdy wszyscy konsumują potrawy, a więc zaczynają mówić z pełnymi ustami. To zarówno nieuprzejme, jak i nieestetyczne. Po posiłku będziecie mieli czas na konwersację.
Nie odsuwaj talerzyka na bok
Odsuwanie pustego talerzyka na bok miejsca, w którym stał, jest uważane za mało eleganckie. Co więcej, nie powinno się układać jednego talerzyka na drugim!
Dodaj komentarz