Czekolada na poprawę humoru stosowana jest przez wiele osób. Czy rzeczywiście ma ona pozytywny wpływ na nasze samopoczucie? Dziś odpowiadamy!
Ziarno kakaowca
Nie ma najmniejszej wątpliwości, ze po czekoladę sięgamy, gdy nasz nastrój jest obniżonym a humor kiepski. To taki sposób na chwilowe zabicie smutku. Co ciekawie,okazuje się, że rzeczywiście po zjedzeniu kilku kostek czekolady, jesteśmy bardziej szczęśliwy, a złe samopoczucie ustaje. Jakim cudem? Zacznijmy od samego początku. Przyjęło się, że Krzysztof Kolumn był pierwszym Europejczykiem, który miał do czynienia z ziarnami kakaowca. Ten produkt o wyjątkowych walorach smakowych spożywano jedynie na dworze hiszpańskim, a to wszystko za sprawą ściśle strzeżonej receptury.
Według wielu źródeł dopiero w XVII kakao stało się popularne w Europie. Natomiast produkcja twardej czekolady miała miejsce w Holandii w XIX wieku. Nie trzeba było długo czekać aż stanie się hitem. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko temu, że świetnie smakuje, ale również właściwościom prozdrowotnym.
W XVII i XVIII wieku ziarno kakaowca było skutecznym sposobem w walce z grypą, niestrawnością, kamicą nerkową, a nawet i chorobą płuc. Ziarna stosowano również w przypadku silnego zmęczenia czy wyczerpania nerwowego. Z kolei jedną z metod walki z chorobami skóry, chorobą hemoroidalną był olej kakaowca!
Co znajdziemy w czekoladzie?
Można śmiało stwierdzić, że czekolada na poprawę humoru spisuje się idealnie. Ponadto, zawiera wiele składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co znajdziemy w czekoladzie? Przede wszystkim:
- magnez – w 100 gramach produktu znajdziemy od 54 do nawet 105 mg magnezu! magnez jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym. Co ciekawe, jego niedobory przyczyniają się do powstania PMS, czyli zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
- kwas stearynowy – jest to tłuszcz nasycony, ale nie podwyższa poziomu cholesterolu!
- tryptofan – to właśnie ten aminokwas wytwarza serotoninę, która potocznie nazywana jest „hormonem szczęścia”. Niski poziom serotoniny prowadzi do zmęczenia, agresji, a nawet i depresji! Spożywanie czekolady, a dokładnie zawartego w niej tryptofanu, wspomaga wytwarzanie serotoniny, a tym samym zmniejsza ryzyko pojawienia się wspomnianych objawów,
- teobromina i kofeina – oba składniki pobudzają i dodają energii, a w efekcie pozytywnie wpływają na nastrój oraz samopoczucie.
Czekolada na poprawę humoru
Powszechnie przyjęło się, że czekolada tuczy. Dlatego wiele kobiet z niej rezygnuje w obawie o dodatkowe kilogramy. Jednak wcale tak nie jest. Główną przyczyną tycia jest brak ruchu, źle zbilansowana dieta, a nie jedzenie czekolady.
Jak dużo możemy jej zjeść? Najlepiej, aby to było czekolada gorzka, ponieważ ze wszystkich rodzajów ma najmniej cukru, a jednocześnie najwięcej kakao Lekarze zalecają około 30 g dziennie – są to trzy kostki.
Jaką czekoladę wybrać? Taką, której:
- zawartość kakao wynosi najlepiej co najmniej 70% do 90% kakao – to czekolada gorzka,
- zawartość cukru jest niska,
- nie zawiera żadnych innych tłuszczów poza kakaowym,
- w składzie na pierwszym miejscu jest miazga kakaowa, a nie cukier!
Jaka jest najlepsza czekolada na poprawę humoru? Gorzka i najlepiej ta, która zawiera co najmniej 75% kakao. Im więcej zawartości kakao, tym w czekoladzie znajdziemy więcej tryptofany, niezbędnego do syntezy serotoniny.
A Ty lubisz czekoladę?
Dodaj komentarz