8

coco-restaurant__big-0 nowe_logo_big-0

Zupa krem z pieczonych buraków z podpłomykiem z pieczonym jabłkiem

(przepis na 4 osoby)

2 kg buraków

50 ml mleka kokosowego

2 ząbki czosnku

1-1,5 l wody

sok z 1 cytryny

sól, pieprz do smaku

200 g mąki (pszenna, żytnia)

100-150 g wody

2 jabłka

1 łyżka rozpuszczonego tłuszczu kokosowego

rukola według życzenia

5-8 sztuk goździków

2-3 gałązki tymianku

1

  1. umyte buraki polewamy tłuszczem kokosowym, zakrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 2-3 godziny (aż zmiękną) w 180° .\
  2. Ostudzone buraki obieramy i kroimy, wkładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy 30-40 minut.2

 

  1. Miękkie buraki blendujemy na jednolitą masę dodając czosnek i mleko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.3

 

  1. Mąkę ze szczyptą soli i tymiankiem zalewamy stopniowo wodą i zagniatamy ciasto (luźniejsze ciasto pierogowe) .
  1. Rozwałkowane placki dowolnej wielkości smażymy na suchej patelni z dwóch stron.5
  1. Nadziewamy jabłka goździkami i pieczemy w 160° C przez 5-10 minut.5 i 6
  1. Upieczone jabłka obieramy i rozgniatamy widelcem (dżem).7
  1. Podpłomyki smarujemy jabłkiem i podajemy z kremem8

Zupa krem z pieczonych buraków

Węglowodany – 104 g

Białko – 15 g

Tłuszcz – 7 g

Kcal 539

Michał Zakrent – Szef kuchni

Jakub Bojanowski – Fotografia

Akademia Skutecznej Diety

Zapraszamy do obejrzenia filmu

baner-14