Zupa krem z pieczonych buraków z podpłomykiem z pieczonym jabłkiem
(przepis na 4 osoby)
2 kg buraków
50 ml mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
1-1,5 l wody
sok z 1 cytryny
sól, pieprz do smaku
200 g mąki (pszenna, żytnia)
100-150 g wody
2 jabłka
1 łyżka rozpuszczonego tłuszczu kokosowego
rukola według życzenia
5-8 sztuk goździków
2-3 gałązki tymianku
- umyte buraki polewamy tłuszczem kokosowym, zakrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 2-3 godziny (aż zmiękną) w 180° .\
- Ostudzone buraki obieramy i kroimy, wkładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy 30-40 minut.
- Miękkie buraki blendujemy na jednolitą masę dodając czosnek i mleko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Mąkę ze szczyptą soli i tymiankiem zalewamy stopniowo wodą i zagniatamy ciasto (luźniejsze ciasto pierogowe) .
Zupa krem z pieczonych buraków
Węglowodany – 104 g
Białko – 15 g
Tłuszcz – 7 g
Kcal 539
Michał Zakrent – Szef kuchni
Jakub Bojanowski – Fotografia
Akademia Skutecznej Diety
Zapraszamy do obejrzenia filmu
Dodaj komentarz