Chcesz zaimponować ukochanej i rozpalić jej zmysły? Przygotuj romantyczną kolację, która będzie idealnym wstępem do upojnej nocy. Oto proste i sprawdzone przepisy na wyśmienite dania, które przygotujesz w mniej niż godzinę.
Zanim wejdziesz do kuchni, zadbaj o otoczenie
Romantyczna kolacja to wyjątkowe doświadczenie, które pobudza wszystkie zmysły. Jeśli chcesz przygotować niezapomniany wieczór musisz zadbać nie tylko o menu, ale także o odpowiednią oprawę i nastrój.
Kobiety są bardziej spostrzegawcze niż myślisz, dlatego zwróć szczególną uwagę na detale. Podstawą jest starannie i elegancko nakryty stół. Świeży obrus, lśniące sztućce, ulubione kwiaty i liścik z imieniem ukochanej to elementy wystroju, które pomogą ci stworzyć wyjątkową atmosferę. Żeby wprowadzić kobietę w romantyczny nastrój pamiętaj o świecach i muzyce – ballady Michaela Buble sprawdzą się idealnie.
Mężczyzna w kuchni
Mimo, że gotowanie jest domeną kobiet, to mężczyźni całkiem dobrze radzą sobie w kuchni. Jeśli jednak kuchnia jest dla ciebie pełna tajemnic i omijasz ją szerokim łukiem, potraktuj gotowanie zadaniowo. Kup potrzebne składniki, trzymaj się przepisów i pod żadnym pozorem nie improwizuj.
Efekt końcowy i smak dania nie jest wyłącznie kwestią receptury czy umiejętności, ale także jakości produktów. Pamiętaj o tym podczas zakupów.
Figlarna sałatka
Sałatka z figami, szynką parmeńską i mozzarellą
czas wykonania: 10 minut
Bardzo prosta i szybka sałatka, która oczaruje twoją ukochaną nie tylko wyszukanym smakiem, ale i elegancką formą podania.
Składniki:
6 fig
6 plastrów szynki parmeńskiej
1 mozzarella
bazylia
1 łyżeczka miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Krok 1: Figi i szynkę parmeńską przekrój wzdłuż na pół. Każdą połówkę figi owiń szynką parmeńską i rozłóż na talerzach. Dodaj pokrojony w plastry ser mozzarella i listki bazylii.
Krok 2: Oliwę z oliwek dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Powstałym sosem obficie polej sałatkę.
Pikantne danie główne
Papardelle z sosem pomidorowym i chilli
czas wykonania: 20 minut
Nazwa „papardelle” pochodzi od włoskiego słowa „pappare”, które oznacza „pożerać”. Papardelle z sosem pomidorowym i chilli to klasyczne danie kuchni włoskiej, które doskonale sprawdzi się podczas romantycznej kolacji. Zawarty w makaronie tryptofan szybko wprowadzi was w dobry nastrój, a obecna w papryczka chilli kapsaicyna zostrzy wasz apetyt i wywoła przyjemne uczucie ciepła.
Składniki:
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli (świeża lub suszona)
10 listków bazylii
400 gr przecieru pomidorowego
sól, pieprz czarny mielony
szczypta cukru
250 gr makaronu papardelle
tarty parmesan
Przygotowanie:
Krok 1: Oliwę wlej na mocno rozgrzaną patelnię. Dodaj drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli. Całość smaż przez 1 minutę ciągle mieszając. Dodaj przecier pomidorowy lub pomidory krojone w puszce i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, dodaj szczyptę cukru i porwane w dłoniach listki bazylii. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 2: Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Makaron odcedź pamiętając, żeby zostawić odrobinę wody, w której się gotował.
Krok 3: Przełóż makaron na patelnie, na której jest sos. Dodaj 2 łyżki stołowe wody, w której gotował się makaron i dokładnie wymieszaj. Przełóż makaron na talerze, udekoruj kilkoma listkami bazylii i posyp obficie parmesanem.
Zmysłowy deser
Owoce z kruchym ciastkiem i sosem czekoladowym
czas wykonania: 25 minut
To prosty, lekki i elegancki deser, który z pewnością przypadnie do gustu twojej ukochanej. Soczyste owoce, chrupiące ciasteczka i rozgrzewający sos czekoladowy są nie tylko idealnym zakończeniem kolacji przy świecach, ale przede wszystkim początkiem udanego wieczoru…
Składniki:
150 gr malin
150 gr jagód
150 gr truskawek
5 kruchych ciastek
100 ml czerwonego wina
1 laska cynamonu
1 anyż gwiaździsty
1 łyżeczka cukru
4 łyżki śmietany 30%
100 gr gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1: Truskawki pokrój na ćwiartki i wrzuć do miski. Dodaj pozostałe owoce i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Miskę wstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 2: Wino wlej do rondelka. Dodaj laskę cynamonu, anyż gwiaździsty i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do zagotowania. Wino po zagotowaniu zestaw z ognia, wyciągnij laskę cynamonu i anyż gwiaździsty. Do rondelka dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Całość podgrzewaj na małym ogniu i dodaj czekoladę, ciągle mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3: Wyciągnij owoce z lodówki. Owoce przełóż łyżką do kieliszków po winie lub martini. Polej ciepłym sosem czekoladowym i posyp pokruszonymi ciastkami.
zdjęcia: pinterest.com
Dodaj komentarz