Jesienią i zimą warto postawić na zupy, które rozgrzeją nas od wewnątrz. Dyniowa już była, czas na kolejną – pomidorową. Jedną z najpopularniejszych zup w Polsce.

Przepis na rozgrzewającą zupę pomidorową

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • przecier pomidorowy
  • imbir
  • 2 ząbki czosnku
  • gęsty jogurt naturalny
  • 2 kromki chleba tostowego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Na włoszczyźnie gotujemy bulion
  2. Po zagotowaniu dodajemy pomidory w puszce oraz przecier pomidorowy.
  3. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut.
  4. Po 15 minutach odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Gdy zupa ostygnie, miksujemy ją blenderem
  6. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawy wedle uznania (sól, pieprz), czosnek i imbir (najlepiej starty).
  7. Podgrzewamy zupę.
  8. W tym czasie smażymy chleb tostowy na oliwie.
  9.  Gdy zupa będzie ciepła, przelewamy ją do miseczek, posypujemy grzankami lub stawiamy obok i dekorujemy natką pietruszki.
  10. Delektujemy się smakiem 🙂