Jesienią i zimą warto postawić na zupy, które rozgrzeją nas od wewnątrz. Dyniowa już była, czas na kolejną – pomidorową. Jedną z najpopularniejszych zup w Polsce.
Przepis na rozgrzewającą zupę pomidorową
Składniki:
- włoszczyzna
- 2 puszki pomidorów krojonych
- przecier pomidorowy
- imbir
- 2 ząbki czosnku
- gęsty jogurt naturalny
- 2 kromki chleba tostowego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Na włoszczyźnie gotujemy bulion
- Po zagotowaniu dodajemy pomidory w puszce oraz przecier pomidorowy.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Po 15 minutach odstawiamy do ostygnięcia.
- Gdy zupa ostygnie, miksujemy ją blenderem
- Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawy wedle uznania (sól, pieprz), czosnek i imbir (najlepiej starty).
- Podgrzewamy zupę.
- W tym czasie smażymy chleb tostowy na oliwie.
- Gdy zupa będzie ciepła, przelewamy ją do miseczek, posypujemy grzankami lub stawiamy obok i dekorujemy natką pietruszki.
- Delektujemy się smakiem 🙂
Dodaj komentarz