Przywitaliśmy piękną, złotą jesień. A w raz z nią sezon na.. dynię! Dziś łatwy przepis na pyszną zupę dyniową, którą uwielbiamy 🙂
Składniki
- kilogram dyni
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- szczypta soli i pieprzu
- 2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie
- Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, a miąższ pokroić w kostkę.
- Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
- Kroimy w kostkę cebulę i smażymy ją na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek.
- Do cebuli i czosnku dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, kurkumę i dodajemy imbir. Smażymy przez ok. 5 minut.
- Całość zalewamy bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.
- Miksujemy całość blenderem z dodatkiem mleka lub jogurtu.
- Smacznego 🙂
Dodaj komentarz