W tłusty czwartek koniecznie musisz zjeść przynajmniej jednego paczka. To na szczęście! Jesteś na diecie? Nic straconego. Dziś przepis na pieczone fit pączki. Zdrowsze od tradycyjnej wersji, a jednocześnie tak samo smaczne.
Składniki
- 250 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 25 g drożdży
- 2 jajka
- 40 g miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g oleju kokosowego
- starta skórka z cytryny
- Nadzienie: budyń lub dżem bez cukru
- Łyżka nasion chia
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj drożdże z miodem i zostaw na chwilę
- Dodaj mleko i łyżkę mąki i eymieszsj
- Podgrzej lekko olej kokosowy do momentu, aż uzyska płynna formę
- Rozpuszczony olej dodaj do mssy
- Do miski wsyp przesianą mąkę,sól i nasiona chia
- Dodaj jajka i startą skórkę z cytryny, po
- Wyrób ciasto za pomocą drewnianej łyżki oraz ręcznie
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia
- Posyp blat mąką
- Wyjmij ciasto z miski i pokrój je na około 8-12 części
- Każdą część wyrób, spłaszcz i rozciągnij na grubość około 2 cm.
- Na środek krążków nałóż nadzienie i mocno sklej
- Ułóż na blasze do pieczenia lub w foremkach do wypiekania
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut
- Piecz około 15 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni
Dodaj komentarz