W tłusty czwartek koniecznie musisz zjeść przynajmniej jednego paczka. To na szczęście! Jesteś na diecie? Nic straconego. Dziś przepis na pieczone fit pączki. Zdrowsze od tradycyjnej wersji, a jednocześnie tak samo smaczne.

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • 40 g miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g oleju kokosowego
  • starta skórka z cytryny
  • Nadzienie: budyń lub dżem bez cukru
  • Łyżka nasion chia

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj drożdże z miodem i zostaw na chwilę
  2. Dodaj mleko i łyżkę mąki i eymieszsj
  3. Podgrzej lekko olej kokosowy do momentu, aż uzyska płynna formę
  4. Rozpuszczony olej dodaj do mssy
  5. Do miski wsyp przesianą mąkę,sól i nasiona chia
  6. Dodaj jajka i startą skórkę z cytryny, po
  7. Wyrób ciasto za pomocą drewnianej łyżki oraz ręcznie
  8. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia
  9. Posyp blat mąką
  10. Wyjmij ciasto z miski i pokrój je na około 8-12 części
  11. Każdą część wyrób, spłaszcz i rozciągnij na grubość około 2 cm.
  12. Na środek krążków nałóż nadzienie i mocno sklej
  13. Ułóż na blasze do pieczenia lub w foremkach do wypiekania
  14. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut
  15. Piecz około 15 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni