Młody jęczmień cieszy się coraz większą popularnością wśród osób, które prowadzą zdrowy styl życia i osób odchudzających się. A wszystko dlatego, że stanowi doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, a także wykazuje właściwości prozdrowotne.
Złoty jęczmień stanowi skarbnicę witamin. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a także więcej beta-karotenu niż marchewka. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (glikozylisowiteksyna, której zadaniem jest działanie przeciwzmarszczkowe i opóźniające starzenie się organizmu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Ponadto jego zielone łodygi zawierają chlorofil, który wykazuje niesamowite właściwości prozdrowotne m.in. neutralizuje toksyny, wspiera pracę nadnerczy i tarczycy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyśpiesza gojenie się ran, stymuluje układ immunologiczny. Ponadto młody jęczmień bogaty jest w egzogenne aminokwasy oraz błonnik pokarmowy. Błonnik przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Oprócz skarbnicy witamin, młody jęczmień działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz przeciwwirusowo. Stosowany w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Dodatkowo pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Może być pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Świetnie działa również na włosy i paznokcie. Można go stosować jako dodatek do zup, sosów, jogurtu oraz jako składnik zielonych koktajli.
Dodaj komentarz