Mąka jaglana cieszy się coraz większą popularnością, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jakie? Zaraz się dowiecie.
Mają jaglana zawiera witaminy z grupy B, lecytyne, sole mineralne białko, złożone węglowodany oraz krzemionkę. Mąka jaglana pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Dlatego jest idealna w czasie odkwaszania organizmu. Zawarte w niej składniki poprawiają pracę umysłu, usuwają nadmiar śluzu z organizmu. ponadto jest lekkostrawna. Ponadto składniki w niej zawarte, chronią przed zaparciami. Działają jak probiotyki, tym samym zapewniając odpowiedni poziom dobrych bakterii w jelitach. W mące jaglanej znajdziemy także trypofan. To właśnie on odpowiada za nasz dobru humor – relaksuje nasze ciał i uspokaja nerwy. Działa również przeciwdepresyjnie. Zawarty w niej magnez, witamina B3 obniżają poziom złego cholesterolu. Ponadto mąka ma właściwości antyoksydacyjne i jest doskonałym przeciwutleniaczem
Mąka jaglana powstaje w wyniku zmielenia kaszy jaglanej, która pozyskiwana jest z prosa. Mąkę jaglaną możemy kupić w sklepie, na stronie bioindygo. Nadaje się świetnie do wypieków, pasztetów, makaronów, pierogów czy naleśników. Produkty z mąki jaglanej stosowane są przez osoby chore na celiakię, stosujące dietę bezglutenową
Dodaj komentarz