Krewetki w tajskim curry
(przepis na 2 porcje)
12 sztuk krewetek 16/20
1 mała cukinia
1 mała marchew
2 ml mleka kokosowego
200 g / 4 łyżki pasty curry
1 łyżka cukru
Sok z 1 limonki
Sól do smaku
Kolendra do dekoracji
Olej kokosowy do smażenia
- Na rozgrzanego woka wlewamy tłuszcz i dodajemy krewetki. Smażymy od 2 do 3 minut,
aż krewetki zmienią kolor na różowy.
- Dodajemy warzywa pokrojone w cienkie paski oraz pastę curry. Wszystko mieszamy razem
i zalewamy mlekiem kokosowym.
- Wszystko gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą, cukrem
i sokiem z limonki.
- Podajemy z ryżem brązowym lub kaszą kuskus. Przyozdabiamy świeżą kolendrą.
Kcal na porcję dla jednej osoby
Mleko – 170 kcal
Krewetki – 66 kcal
Dodaj komentarz