Jagody Goji to owoce chińskiej rośliny „kolcowój pospolity”, znanej również jako kolcowój szkarłatny. Ich działanie i właściwości lecznice wykorzystywane są w naturalnej medycynie krajów azjatyckich już od tysięcy lat. Stosuje się je m.in. w chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie. Jednakże mimo to, że są cenione w chińskiej medycynie od stuleci, obecnie nie ma zbyt wielu badań, potwierdzających ich skuteczność i bezpieczeństwo w formie suplementów diety. Jednakże udowodniono, że jedzenie ich korzystnie wpływa na organizm człowieka ze względu na właściwości i składniki, jakie zawiera.
Jagody Goji stanowią bardzo dobre źródło białka. Dodatkowo, są źródłem wielu witamin takich jak: C, B1, B2, B6, E oraz składników mineralnych: wapń, selen, żelazo, fosfor, cynk i miedź. Co ciekawe, owoce Goji mają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Zawierają również beta-karoten, kwasy tłuszczowe i jako jedyne spośród produktów spożywczych stymulują organizm do wytwarzania hormonu wzrostu. Owoce Goji to także doskonałe źródło zeaksantyny – przeciwutleniacza, który może chronić oczy przed szkodliwym działaniem ostrego światła np. promieniowanie UV. Działanie tego przeciwutleniacza wspomaga luteina, zapewniająca poprawę komfortu widzenia i zmniejszająca ryzyko wystąpienia katarakty zwyrodnienia plamki żółtej. Spożywanie owoców Goji polepsza stan włosów, skóry, poprawia płodność, krążenie, a także zwiększa odporność i skutecznie wspomaga odchudzanie.
Dodaj komentarz