Kto z nas nie lubi gofrów? To bez wątpienia smak dzieciństwa! Dziś przedstawiamy Wam nieco zdrowszą wersję – bezglutenową.

BEZGLUTENOWE GOFRY

Składniki

  • 250 ml mleka np. kokosowego
  • 4 jaja
  • 5 łyżek mąki gryczanej (można zastąpić kukurydzianą)
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • łyżeczka miodu
  • laska wanilii

Przygotowanie

1.W pierwszej kolejności miksujemy jaja z mlekiem i sodą.

2.Stopniowo dodajemy mąki i miksujemy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji – gęstsza niż konsystencja ciasta naleśnikowego.

3. Dodajemy soku z cytryny, miód oraz laskę wanilii i mieszamy.

4. Przygotowujemy gofrownicę, smarujemy olejem kokosowym i nakładamy ciasto.

5.Smażymy do momentu aż gofry będą przyrumienione i chrupiące.

6.Podajemy z dodatkami według uznania

7.Smacznego 🙂