Święta zbliżają się wielkimi krokami. Przygotowania czas start! Dziś przepis na pyszny barszcz wigilijny, którego nie może zabraknąć na Naszych stołach.
Barszcz wigilijny – przepis
Zgodnie z tradycją na stole wigilijnym ma się znaleźć 12 potraw, a wśród nich barszcz. Jak go przyrządzić?
Składniki:
- 2-3 duże buraki
- 1,5 l wody
- 2 marchewki
- dwie pietruszki
- ćwiartka selera
- cebula
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżki kminku
- pół łyżki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- ocet winny lub jabłkowy, albo naturalny zakwas buraczany lub sok z cytryny
Wykonanie:
- Obrać marchewkę, pietruszkę oraz buraki.
- Włożyć do garnka ze wszystkimi przyprawami i gotować
- Przecedzamy wszystko przez gęste sito.
- Barszcz zakwaszamy octem lub naturalnym zakwasem z buraków
- Wlewamy olej lub oliwkę.
- Całość zagotowujemy.
- Barszcz gotowy
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz