Coco Cafe Club&Restaurant

Coco Cafe Club&Restaurant

 

 

Hinduska pasta curry

 To wszechstronny produkt, który możemy używać do potraw z warzyw, ryb, mięsa i owoców morza. Jest też idealną bazą hinduskiej zupy. Jej uniwersalność docenimy dodając jogurt lub chociażby mleko CoCo’sowe.

         Stosując proporcje produktowe z przepisu uzyskamy ok. 1200 gram gotowej pasty.

 

Kardamon mielony 1 łyżeczka

Garam masala 2 łyżki

Żółte curry w proszku 1 łyżka

Orzechy ziemne niesolone 100g

Cebula biała 2 średnie szt.

Cebula czerwona 2 średnie szt.

Pomidory z puszki 400g

Korzeń pietruszki 1 szt.

Marchew 2 średnie szt.

Korzeń selera ¼ szt.

Papryczka chili czerwona 2 szt.

Czosnek 3 ząbki

Świeży imbir (wielkości kciuka)

Sól himalajska 1 łyżka

Woda 0,7 – 1 litr

Tłuszcz do smażenia 1 łyżka (kokosowy – Polecany!!!, masło klarowane, olej)

1

SZEF KUCHNI MICHAŁ ZAKRENT RADZI:

Zalecam użycie 100 – 150 gram (3-5 łyżek) dla każdej osoby w zależności od rodzaju przygotowywanego posiłku i preferencji smakowych!

Sposób wykonania

  1. Do zimnego garnka wlewamy tłuszcz, garam masale, kardamon i żółte curry. Wszystko powoli podgrzewamy. Gdy pojawi się aromatyczny zapach, dodajemy cienko pokrojone warzywa oraz orzechy. Całość smażymy około 2 minut,
    1a 1b
  2. Całość zalewamy pomidorami i mieszamy około 3 minut na małym ogniu. Po tym czasie dolewamy część wody – ok 0,5l. Dusimy przez kolejne 35 – 45 minut. Czas zależy od grubości pokrojonych warzyw,
    22b
  3. Przyprawiamy solą himalajską. Jeśli za dużo wody odparuje a warzywa nadal są twarde – dolewamy wodę – ważne aby po dolaniu wody, curry przegotować,
  4. Gdy już warzywa są miękkie, całość blendujemy na jednolitą pastę.
    4

 

 

SMACZNEGO!
W kolejnym wydaniu przedstawimy Wam możliwości tej wyjątkowej pasty.
ZAPRASZAMY!!!
Michał Zakrent – Szef kuchni
Jakub Bojanowski – Fotografia
Akademia Skutecznej Diety

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wartość kaloryczna pasty curry (całość):

Kcal – 977

Węglowodany – 85 g

Białko – 40 g

Tłuszcz – 64 g

Porcja – ok. 100 g

Kcal – ok. 80 kcal

Węglowodany – 7 g

Białko –  3 g

Tłuszcz – 5 g

PASTĘ MOŻEMY PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE DO 5 DNI, ZAMROZIĆ NA PORCJE DO 3 M-CY LUB ZAPASTERYZOWAĆ DO 21 DNI