Hinduska pasta curry
To wszechstronny produkt, który możemy używać do potraw z warzyw, ryb, mięsa i owoców morza. Jest też idealną bazą hinduskiej zupy. Jej uniwersalność docenimy dodając jogurt lub chociażby mleko CoCo’sowe.
Stosując proporcje produktowe z przepisu uzyskamy ok. 1200 gram gotowej pasty.
Kardamon mielony 1 łyżeczka
Garam masala 2 łyżki
Żółte curry w proszku 1 łyżka
Orzechy ziemne niesolone 100g
Cebula biała 2 średnie szt.
Cebula czerwona 2 średnie szt.
Pomidory z puszki 400g
Korzeń pietruszki 1 szt.
Marchew 2 średnie szt.
Korzeń selera ¼ szt.
Papryczka chili czerwona 2 szt.
Czosnek 3 ząbki
Świeży imbir (wielkości kciuka)
Sól himalajska 1 łyżka
Woda 0,7 – 1 litr
Tłuszcz do smażenia 1 łyżka (kokosowy – Polecany!!!, masło klarowane, olej)
SZEF KUCHNI MICHAŁ ZAKRENT RADZI:
Zalecam użycie 100 – 150 gram (3-5 łyżek) dla każdej osoby w zależności od rodzaju przygotowywanego posiłku i preferencji smakowych!
Sposób wykonania
- Do zimnego garnka wlewamy tłuszcz, garam masale, kardamon i żółte curry. Wszystko powoli podgrzewamy. Gdy pojawi się aromatyczny zapach, dodajemy cienko pokrojone warzywa oraz orzechy. Całość smażymy około 2 minut,
- Całość zalewamy pomidorami i mieszamy około 3 minut na małym ogniu. Po tym czasie dolewamy część wody – ok 0,5l. Dusimy przez kolejne 35 – 45 minut. Czas zależy od grubości pokrojonych warzyw,
- Przyprawiamy solą himalajską. Jeśli za dużo wody odparuje a warzywa nadal są twarde – dolewamy wodę – ważne aby po dolaniu wody, curry przegotować,
- Gdy już warzywa są miękkie, całość blendujemy na jednolitą pastę.
SMACZNEGO!
W kolejnym wydaniu przedstawimy Wam możliwości tej wyjątkowej pasty.
ZAPRASZAMY!!!
Michał Zakrent – Szef kuchni
Jakub Bojanowski – Fotografia
Akademia Skutecznej Diety
Wartość kaloryczna pasty curry (całość):
Kcal – 977
Węglowodany – 85 g
Białko – 40 g
Tłuszcz – 64 g
Porcja – ok. 100 g
Kcal – ok. 80 kcal
Węglowodany – 7 g
Białko – 3 g
Tłuszcz – 5 g
PASTĘ MOŻEMY PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE DO 5 DNI, ZAMROZIĆ NA PORCJE DO 3 M-CY LUB ZAPASTERYZOWAĆ DO 21 DNI
Dodaj komentarz