Dorsz w sosie GRECKIM w wersji COCO
(przepis na 4 osoby)
filet z dorsza 800g
marchew 2 szt.
korzeń pietruszki 3 szt.
korzeń selera ½ szt.
cebula 2 szt.
imbir świeży ( wielkości suszonej śliwki)
pomidory w puszce krojone 400g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mleko kokosowe 100ml
sól, pieprz, cukier do smaku
cytryna (sok) 1 szt.
kolendra ½ doniczki
tłuszcz do smażenia ( kokosowy lub masło klarowane)
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i warzywa.
Smażymy ok. 2 minuty i dodajemy posiekany imbir i koncentrat pomidorowy.
- Całość zalewamy pomidorami z puszki i mlekiem kokosowym, a następnie dusimy na małym ogniu.
- Do rozgrzanego piekarnika (165° C termoobieg) wkładamy przyprawiona rybę i pieczemy ok. 11-14 minut.
- Podczas pieczenia ryby, jeśli warzywa są miękkie, doprawiamy sos cukrem, cytryną,
solą i pieprzem.
- Upieczoną rybę serwujemy na talerzu i zalewamy sosem z warzywami, dekorujemy kolendrą.
Rybę można jeść na zimno i na ciepło.
Białko – 39g
Węglowodany – 27 g
Tłuszcz –6 g
Kcal – 283 kcal
Dla jednej osoby
Zapraszamy do obejrzenia filmu
Dodaj komentarz