Truskawki to owoce, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, ciast, sorbetów, a także jako baza do lemoniady. Dziś przedstawiamy przepis na orzeźwiający napój truskawkowy.
Przepis na orzeźwiający napój truskawkowy z miętą i cytryną
Napój truskawkowy to bez wątpienia jeden z najchętniej wybieranych, zwłaszcza podczas letnich upałów. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Nic dziwnego! Smakuje obłędnie, a do tego jest szybki w przygotowaniu.
Składniki:
Do przygotowania napoju potrzebujemy:
- 500 gram dojrzałych truskawek,
- sok z połowy cytryny,
- 3 szklanki wody gazowanej (może być również niegazowana),
- 5 kostek lodu,
- 3-4 listki mięty,
- 2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Przepis na orzeźwiający napój truskawkowy z miętą i cytryną jest banalny. Jego wykonanie zajmie Ci maksymalnie 5 minut. Aby zrobić napój, potrzebujesz blendera ręcznego, kielichowego albo thermomixa.
- Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kilka w całości odkładamy do dekoracji napoju.
- Owoce wrzucamy do blendera/thermomixa razem z wodą, cukrem, sokiem z cytryny.
- Wszystko dokładnie miksujemy. W thermomixie ustawiamy obroty na 8 i miksujemy 30 sekund.
- W tym czasie przygotowujemy szklanki, do których dodajemy kostki lodu (ilość według uznania).
- Przygotowany napój przelewamy do przygotowanych szklanek i dekorujemy listkami mięty oraz truskawkami.
<< Sprawdź również przepis na truskawkowy pudding z nasionami chia i sosem bananowym >>
Truskawki – dlaczego warto je jeść?
Truskawki to owoce, które posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Stanowią bogate źródło witaminy C. Co ciekawe, mają jej więcej niż owoce cytrusowe! Wiedzieliście o tym? Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B oraz witaminę PP, która ma pozytywny wpływ na kondycję skóry i zapewnia prawidłowego funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Owoce te są bogatym źródłem wapnia i fosforu, które wzmacniają kości i zęby, a także poprawiają pracę mięśni. Wykazują właściwości oczyszczające oraz odtruwające. A to wszystko za sprawą bromeliny, czyli enzymu, który odpowiada za rozkład białka. Truskawki zawierają również żelazo.
Główne właściwości prozdrowotne truskawek to:
- truskawki przede wszystkim:
- regulują poziom cukry we krwi,
- wykazują właściwości przeciwnowotworowe,
- wspierają układ odpornościowy,
- mają pozytywny wpływ na kondycję skóry oraz włosów,
- chronią przed chorobami serca,
- pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Dodaj komentarz