Pikantny makaron ryżowy z krewetkami
(proporcje na dania dla 2 osób)
12 krewetek 16/20
10 g imbiru
1 świeże chilli
1/2 małej puszki (200 g)pomidorów pellatti
½ średniej cukinii
1 średnia marchew
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki cukru ( ksylitol ewentualnie)
sok z 1 cytryny
½ doniczki kolendry
2 łyżki sosu sweet chilli
80 g (1/5 opakowania) suchego makaronu ryżowego
2 łyżki tłuszczu kokosowego
- Na rozgrzanego woka z tłuszczem wrzucamy krewetki, pokrojony czosnek, drobno posiekane chilli oraz imbir. Całość smażymy mieszając.
- Dorzucamy warzywa, pomidory , a następnie całość doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, sosem rybnym oraz sosem sweet chilli.
- Dusimy całość na średnim ogniu około 2-3 minuty.
- Dodajemy makaron ryżowy i całość dokładnie mieszamy.
- Wykładamy na talerz i posypujemy kolendrą. Aby danie było łagodniejsze można dodać mniej świeżego chilli.
Recepturę przygotował: Michał Zakrent – Szef Kuchni Coco Cafe Club&Restaurant
Fot. Jakub Bojanowski
Wartości kcal i składników odżywczych wyliczone dla jednej osoby.
Kcal – 483 kcal
Węglowodany – 60 g
Białko – 20 g
Tłuszcz – 19 g tłuszczu
Zapraszamy do obejrzenia filmu:
Dodaj komentarz