W ostatnim poście z cyklu „Lekcja zdrowego stylu”, przygotowałyśmy dla Was przepis na pyszne i szybkie danie – spaghetti bolognese z mięsem. Dziś wersja wegetariańska z tofu, która zachwyci także i mięsożerców.
Składniki:
1. Kostka tofu
2. Makaron kolorowy świderki
3. Cebula
4. 2 szklanki passaty pomidorowej lub dobrej jakości pomidory krojone z puszki
5. 1 mała marchewka
6.Sól i pieprz i przyprawy według uznania
7. Świeża bazylia
8. Oliwa z oliwek
9.Czosnek
Przygotowanie:
1.Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż będzie lekko złota.
2. Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek i inne przyprawy oraz rozkruszone tofu i podsmażamy razem przez 5-10 minut.
3.Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory z puszki.
4.Sos podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, dając mu się podgotować.
5.Delektujemy się smakiem 🙂
Dodaj komentarz