Olej kokosowy i jego wpływ na zdrowie człowieka w ostatnim czasie stał się jednym z najbardziej kontrowersyjnych tematów w świecie dietetyki. Najpierw jego historia jest niczym z Hollywood 😉 szybko podbił serca osób będących na diecie i odchudzających się. Okrzyknięty został najlepszym olejem do smażenia i “królem” wśród olejów, niezastąpionym do gotowania, pieczenia, a nawet jako dodatek do kawy. Okazuje się jednak, że nie jest on najlepszym wyborem dla każdego. Zatem, co w nim jest i czy warto go używać do wszystkiego, czy tylko do wybranych form obróbki potraw i przygotowania posiłków? Czy może faktycznie najlepiej tylko sprawdzi się jako nawilżający balsam do ciała i włosów? O tym opowie nam dietetyk Sylwia Witek z bloga sylwiawitek.pl .
Agnieszka Świst-Kamińska: Co zawiera w sobie olej kokosowy?
Sylwia Witek: Kokos i pozyskiwany z niego olej kokosowy jest znany od tysięcy lat jako podstawa diety ludności żyjącej w strefie międzyzwrotnikowej. W Polsce w ostatnich latach zyskał ogromną popularność. Olej kokosowy zawiera w swoim składzie kwas laurynowy, kapronowy, kaprylowy w ilości od 40-50% i są to tzw. Kwasy tłuszczowe MCT. W badaniach in vivo oraz in vitro kwasy te wykazują działanie:
– Bakteriostatyczne,
– Przeciwgrzybicze,
– Przeciwbólowe i znieczulające,
– Przeciwzapalne,
– Antyoksydacyjne.
Kwasy te wykorzystuje się u osób z dolegliwościami jelita wrażliwego, choroby Leśniowskiego Crohna, u osób z zapaleniem trzustki i chorobami pęcherzyka żółciowego.
– Co jest zaletą wspomnianych kwasów MCT?
-Zaletą kwasów MCT jest na pewno, to że są szybkim źródłem energii i są łatwo przyswajalne, a co za tym idzie w przypadku diety ketogenicznej stanowią doskonałe paliwo dla mózgu w przypadku diet właśnie z ograniczoną ilością węglowodanów. Mówi się o nich również jako dobrych kwasach tłuszczowych w prewencji chorób neurodegeneracyjnych. Kwasy tłuszczowe ze średnim łańcuchem węglowym występujące w oleju kokosowym są tak pożywne, że stosuje się je w mleku modyfikowanym dla niemowląt. Stosuje się go również w produktach dla osób żywionych pozajelitowo.
-A jakie są jeszcze działania zawartych w oleju kokosowym kwasów?
-Zawarty w oleju kokosowym kwas laurynowy zapobiega zaburzeniom lipidowym, szczególnie indykowanym cukrzycą typu drugiego. Wykazuje również działanie hepatoprotekcyjne – czyli chroni wątrobę przed negatywnym wpływem czynników z zewnątrz – toksyn, bakterii czy uszkodzeń w wyniku spożycia alkoholu.
-Do czego nadaje się olej kokosowy?
-Olej kokosowy bardzo dobrze nadaje się do smażenia – o wiele lepiej niż olej rzepakowy czy oliwa z oliwek, właśnie ze względu na to, że zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, które nie utleniają się tak szybko jak nienasycone kwasy tłuszczowe. Sprawdzi się więc w kuchni do smażenia i pieczenia, ponieważ nie ulega peroksydacji w wysokiej temperaturze. Niestety wadą oleju kokosowego zwłaszcza w aspekcie diety Polaków jest to, że nie zawiera on w ogóle kwasów omega-3, których niedobór jest faktycznie zauważalny.
-Kto może spożywać olej kokosowy?
-Olej kokosowy zawiera w swoim składzie aż 90% tłuszczu nasyconego, co powoduje, że dla jednych – będących na diecie ketogenicznej i diecie paleo, to jeden z najlepszych olejów, a dla osób spożywających spore ilości tłuszczów nasyconych (dieta m.in. bogata w czerwone mięso i produkty odzwierzęce) będzie zwiększał pulę tych kwasów w diecie. Olej kokosowy ma działanie pobudzające metabolizm – badania wykazały, że osoby spożywające olej kokosowy miały znacznie wyższy metabolizm spoczynkowy niż osoby bazujące na tłuszczach typowo odzwierzęcych, wobec tego może mieć wpływ na poprawę wyglądu naszej sylwetki, ale oczywiście wszystko z umiarem i z czasem.
-Do czego można jeszcze używać oleju kokosowego?
-Dodatkowym atutem są silne właściwości nawilżające i kojące, dlatego świetnie się sprawdzi
również jako balsam do ciała, odżywka do włosów, czy jako kosmetyk do demakijażu.
Warto jednak mieć go w kuchni i używać szczególnie do obróbki termicznej, pamiętając przy
tym o odpowiednio zbilansowanej diecie, szczególnie w kwasy omega -3,6,9 i odpowiednim
stylu życia. Ja używam go najczęściej do deserów, ciasteczek, spodów do ciast i kulek mocy nadaje im kokosowy aromat i delikatność.
Serdecznie dziękuję za rozmowę. Olej kokosowy marki Vivio kupicie na stronie cosdlazdrowia.
Dodaj komentarz