Danie dla 2 osób
Okoń z zalewu wiślanego pieczony z tymiankiem podany z faszerowaną cukinią i pikantnym sosem ziołowo jogurtowym.
Składniki:
okoń cały 2 sztuki po około 200 g każdy
tymianek świeży 3-4 gałązki
limonka ½ sztuki
jogurt naturalny grecki 300 g
sambal oelek 3 łyżeczki
cukinia 1 średnia sztuka
ciecierzyca ½ puszki
pomidor 2 małe sztuki
kolendra ½ doniczki
sól, pieprz do smaku
oliwa 2 łyżeczki
Sposób wykonania:
- Rybę przyprawiamy solą i pieprzem oraz faszerujemy tymiankiem i cząstkami limonki.
- Cukinie przekrajamy wzdłuż na pół, wydrążamy środek, oprószamy solą i pieprzem. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, mieszamy z ciecierzycą i kolendrą. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i przelewamy oliwą, faszerujemy cukinię.
- Rybę i cukinię wkładamy do rozgrzanego piekarnika 165ºC na 15-20 minut.
- Podczas pieczenia mieszamy jogurt naturalny z posiekaną kolendrą i sambal oelek.
- Upieczoną rybę i cukinię wykładamy na talerz kładąc obok pikantny sos jogurtowo ziołowy.
Dodaj komentarz