Orzechy to zdrowa i wartościowa przekąska, ale nie tylko. Mogą być także dobrym uzupełnieniem potraw i sałatek, wzbogacając je w cenne składniki. Orzechy laskowe należą do jednych z ulubionych przez nas (zaraz po orzechach włoskich) orzechów i faktycznie jak przyglądniemy się im pod względem składu, to warto je wdrożyć do diety. O wartościach orzechów laskowych opowie dietetyk Sylwia Witek.
Składniki:
- 9 daktyli, dostępnych w sklepie cosdlazdrowia.pl
- 50 g orzechów laskowych, dostępnych w sklepie cosdlazdrowia
- 3-5 łyżeczek waniliowego mleka sojowego
- 3 łyżeczki kakao
- kilka migdałów
- jogurt grecki
Przygotowanie:
- Namaczamy orzechy i daktyle (ok. godziny)
- Odlewamy wodę, a namoczone składniki blendujemy na w miarę gładką masę z kakao i mlekiem.
- W kubeczku/szklance ukłądamy masy: najpierw jogurt grecki,a na niego naszą zblendowaną masę
- Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę (a najlepiej na całą noc).
Agnieszka Świst-Kamińska: Jakie właściwości mają orzechy laskowe?
Sylwia Witek: Orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny, która jak wiadomo rośnie w Polsce, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. W przypadku orzechów laskowych uwagę zwraca spora ilość witaminy E (15.03 mg/100 g), czyli „witaminy młodości i płodności”. Jest ona bowiem niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych, oraz odpowiada za prawidłowy proces tworzenia plemników. Również spora ilość zawartość witaminy B3 w orzechach laskowych powoduje, że powinny one stanowić jeden z głównych produktów w diecie osób planujących dziecko. Witamina B, również jest potrzebna dla układu nerwowego, koi nerwy. Podobne funkcje pełni magnez (163 mg/100g), którego także nie brakuje w orzechach laskowych, więc warto po nie sięgać w okresie wzmożonego napięcia nerwowego, stresu i zmęczenia psychicznego. Z mikroelementów warto zwrócić uwagę na obecność w orzechach laskowych potasu, który obniża ciśnienie, oraz wapnia i fosforu – pierwiastków, które odpowiadają za mocne kości i zęby. W orzechach laskowych nie brakuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które jak wiemy są niezwykle istotne w naszej diecie.
-A jak się mają orzechy laskowe do miażdżycy?
-Błonnik należy do sprzymierzeńców walki nie tylko z dodatkowymi kilogramami, ale również ze złym cholesterolem, a właśnie orzechy laskowe zawierają go sporo, bo aż 9.7 mg/100 g. Również duża ilość wspomnianych nienasyconych kwasów tłuszczowych, powoduje, że orzechy laskowe mogą samym zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Podobnie jak wszystkie orzechy, są bogate również w argininę – aminokwas, który przekształca się w tlenek azotu w organizmie, przez co zwiększa światło naczyń krwionośnych poprzez rozluźnienie ich mięśni gładkich. Poza tym zawarta w nich witamina E zapobiega sklejaniu się płytek krwi, a tym samym zapobiega zakrzepom. W związku z tym orzechy laskowe można włączyć do diety zapobiegającej chorobom układu sercowo-naczyniowego jednych z najliczniejszych chorób cywilizacyjnych i przyczyn zgonów na świecie.
-A orzechy laskowe a odchudzanie?
-To, że orzechy ogólnie mają sporo kalorii (orzechy laskowe 628kcal/100g) już chyba każdy wie, ale jeśli będziemy je spożywać w odpowiednich ilościach to dzięki nim możemy stracić na wadzę, szczególnie dzięki dużej zawartości błonnika, białka i NNKT. Błonnik i białko dają uczucie sytości na długo, a jednonienasycone kwasy tłuszczowe uruchamiają w organizmie procesy przyśpieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Orzechy laskowe mają również niski indeks glikemiczny (IG=15), dzięki czemu nie powodują skoków glukozy we krwi i tym samym mogą stanowić świetny produkt właśnie w diecie osób odchudzających się, ale również z cukrzycą typu drugiego.
-Co jeszcze znajdziemy w orzechach laskowych?
-Niepodważalny jest fakt, że orzechy laskowe to skarbnica wielu witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a ten skład powoduje, iż jedzenie orzechów laskowych poprawia nasze zdrowie, szczególnie pracę mózgu, wpływa na układ nerwowy, dobroczynnie działa na układ krążenia w tym na lipodogram, układ rozrodczy oraz zmniejsza także ryzyko cukrzycy typu 2.
-Jak można wykorzystać orzechy laskowe w kuchni?
-Orzechy laskowe wykorzystanie w kuchni. Orzechy laskowe dobrze komponują się z potrawami słodkimi oraz słono-pikantni. Mogą być składnikiem sałatek, dodatkiem do białych mięs czy makaronów. Sprawdzą się także przy wypieku ciast i kremów. Jeszcze lepiej jeśli zamiast słodyczy wyrobimy sobie nawyk garści orzechów (30g) dziennie. Najlepiej kupować orzechy w łupinach i rozłupywać przed spożyciem. Łupiny chronią orzechy przed ciepłem, powietrzem, światłem i wilgocią, dzięki czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania. Zanim zjesz orzecha laskowego warto go powąchać, bo zapach może nam sporo powiedzieć czy jest świeży i czy nie ma w nim pleśni.
-A co z kwasem fitynowym?
-Często też w przypadku orzechów mówi się o negatywnym wpływie kwasu fitynowego i jego negatywnym oddziaływaniu na wchłanianie między innymi żelaza. Jeśli chodzi o orzechy laskowe to znajdują się w nich niewielkie ilości tego związku (0.65% suchej masy) co powoduje, że nie ma obaw do zaburzeń wchłaniania żelaza i nie ma potrzeby ich namaczania przed jedzeniem, a odpowiednia podaż witaminą C powinna w zupełności zneutralizować kwas fitynowy obecny w orzechach.
Dodaj komentarz